‘Beurzen Europa hoger na rentebesluit Fed’

22 september 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam lijkt donderdag af te stevenen op een hogere opening, in navolging van de koerswinsten die op Wall Street en in Azië op de borden stonden. Europese beleggers verwerken het Amerikaanse rentebesluit. De Federal Reserve hield zoals verwacht de rente onveranderd.

De centrale bankiers van de Fed wezen wel duidelijk op de grote kans dat de rente nog dit jaar verder zal worden verhoogd. Als zich geen nieuwe tegenvallers voordoen, lijkt die stap zo goed als vast te staan, viel op te maken uit de toelichting door Fed-president Janet Yellen. Volgens marktanalist Ron van der Does van IG Markets is nu de druk op een renteverhoging in de Verenigde Staten van de ketel gehaald en dat geeft de aandelenmarkten lucht.

Qua macro-economisch nieuws is de Europese agenda nagenoeg leeg. In de VS worden gegevens gemeld over de uitkeringsaanvragen en huizenmarkt. Verder komt een economische barometer uit de VS van marktonderzoeker ISM.

Zaken

Ook op het gebied van bedrijfsnieuws spelen er geen grote zaken voor beleggers in Amsterdam. Informatieleverancier RELX meldde een overname in de VS, terwijl Altice-dochter SFR volgens bronnen extra kostenbesparingen overweegt. ArcelorMittal liet weten dat er flinke interesse is in een obligatie-aanbod en Euronext betaalt vervroegd 40 miljoen euro af van een lening van 110 miljoen euro. Tankopslagbedrijf Vopak heeft bij Credit Suisse een outperform-advies gekregen.

De Europese beurzen sloten woensdag met winst. De Amsterdamse AEX-index eindigde 0,7 procent in de plus op 447,53 punten. De MidKap steeg ook 0,7 procent, naar 646,39 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs stegen 0,4 en 0,5 procent. In Londen bleef de FTSE steken op een plusje van 0,1 procent. In New York werden winsten van 0,9 tot 1,1 procent behaald.

De olieprijs ging donderdagochtend verder omhoog, na de sterke opmars een dag eerder. Amerikaanse olie klom 1 procent tot 45,77 dollar per vat en Brent steeg 0,8 procent tot 47,22 dollar per vat. De euro noteerde voorbeurs 1,1221 dollar, tegen 1,1155 dollar bij het Europese slot op woensdag.