Beurs Amsterdam opent licht lager

23 september 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag iets lager aan de laatste handelsdag van de week begonnen. Ook elders in Europa waren minnen te zien. Beleggers doen een stapje terug na de mooie koerswinsten van de afgelopen dagen.

De AEX-index in Amsterdam stond in het eerste handelsuur 0,4 procent lager op 453,62 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 653,25 punten. Parijs, Londen en Frankfurt gingen 0,2 tot 0,7 procent omlaag.

In de hoofdindex op Beursplein 5 stond ABN AMRO onderaan met een min van 0,9 procent. Biotechnoloog Galapagos voerde het kleine groepje stijgers in de AEX aan met een plus van 2,2 procent. Staalconcern ArcelorMittal poetste het openingsverlies weg en ging 0,8 procent vooruit. Donderdag sprong ArcelorMittal al 5,5 procent omhoog.

Mijnbouwers

In de MidKap ging advies- en ingenieursbureau Arcadis aan kop met een koersstijging van 3 procent. Uit een melding bij de AFM bleek dat investeerder State Street een belang van 3 procent heeft genomen in Arcadis.

In Londen waren de mijnbouwers verliezers, na de sterke winsten een dag eerder. Zo verloren BHP Billiton, Rio Tinto en Anglo American circa 1 procent aan beurswaarde.

Olie

Onderzoeksbureau Markit meldde dat de groei van de Duitse economie deze maand is teruggevallen naar het laagste peil in zestien maanden. De Franse economie toonde daarentegen verbetering, na een kleine krimp in het tweede kwartaal.

De olieprijzen gingen vrijdagochtend omlaag, na de forse stijgingen eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 45,81 dollar en Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 47,25 dollar per vat.

De euro noteerde 1,1215 dollar. Bij het Europese slot op donderdag was de euro 1,1235 dollar waard.