AEX opent met verlies

09 september 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag met verlies geopend. Ook andere Europese beursgraadmeters deden een stapje terug. Beleggers kregen voorbeurs tegenvallende cijfers over de Duitse export voorgeschoteld en hebben verder een vrijwel lege agenda.

De AEX stond na een half uur 0,4 procent in de min op 457,69 punten. De MidKap zakte 0,2 procent naar 656,12 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs leverden 0,3 tot 0,4 procent in.

Uit nieuwe cijfers bleek vrijdagochtend dat de export van Duitsland in juli met 2,6 procent is gekrompen ten opzichte van de voorgaande maand. Economen rekenden in doorsnee op een kleine plus, na een minieme groei in juni. De tegenvaller kwam na weinig rooskleurige prognoses van de ECB, die donderdag voorspelde dat de economische groei in de eurolanden de komende twee jaar niet zal versnellen.

Ordina

Verzekeraars NN en Aegon stonden bovenaan de AEX, met plussen van 0,7 en 1 procent. Ahold Delhaize sloot de rij met een verlies van ruim 1 procent. ING haalde het aandeel vrijdag van zijn lijst met favoriete aandelen uit de Benelux, omdat de rek er na de recente koerswinsten wat uit lijkt te zijn.

Bij de kleinere bedrijven viel Ordina op met een koerswinst van 4,2 procent. ING zette het aandeel van de automatiseerder op zijn kooplijst, omdat er betere tijden voor het bedrijf worden voorzien.

Euro

Air France-KLM voerde de MidKap aan met een winst van 2 procent. Onder de middelgrote bedrijven boekte verder onder meer bodemonderzoeker Fugro een plus van meer dan 1 procent.

Beursbedrijf Euronext meldde donderdag dat beursnieuwelingen Philips Lighting (plus 0,3 procent) en verzekeraar ASR (plus 0,5 procent) op 19 september promoveren naar de MidKap. Zij nemen de plaats in van NSI en Wessanen, die in de AScX, de index voor kleine bedrijven, worden opgenomen. Basic-Fit, ForFarmers en Sif krijgen ook een plek in die lijst.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 47,09 dollar. Brent werd ook ruim 1 procent goedkoper, bij 49,42 dollar per vat. De euro werd voor 1,1275 dollar verhandeld, tegen 1,1270 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.