ABP bereidt achterban voor op pensioenkorting

23 september 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Ambtenarenpensioenfonds ABP is zijn achterban alvast aan het voorbereiden op de dreigende verlaging van pensioenen in 2017. ,,Het ABP moet realistisch communiceren”, zegt voorzitter Corien Wortmann-Kool in de nieuwste editie van ambtenarenblad Binnenlands Bestuur.

,,We hebben te lang gezegd: u krijgt een geïndexeerd pensioen. Sinds begin dit jaar bereiden we onze deelnemers erop voor dat we misschien moeten korten”, aldus de pensioenbaas.

ABP staat er net als veel andere Nederlandse fondsen al een tijdje niet goed voor. Dat komt vooral door de lage rente, waardoor de financiële verplichtingen hoger uitkomen. Of het tot korten komt, wordt ergens komende maanden duidelijk. Wortmann-Kool verwacht in ieder geval niet dat ABP de pensioenen de komende vijf jaar kan verhogen.

Toch relativeert ze de situatie enigszins: ,,Er is veel emotie in pensioenland. We moeten het wel in proporties houden.” Volgens Wortmann bedraagt het gemiddelde ABP-pensioen 700 euro netto per maand. ,,Als we moeten korten, gaat daar 1 procent vanaf, 7 euro netto.”