Bankaandelen stralen op de beurs

30 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met winst gesloten. Vooral bankaandelen waren in trek. Grondstoffengerelateerde fondsen hadden het moeilijker. Het sentiment onder beleggers werd gesteund door vertrouwen in de wereldwijde economie en de zwakkere euro.

In Amsterdam sloot de AEX-index 0,8 procent in de plus op 455,82 punten. De MidKap steeg 0,6 procent naar 648,87 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt kregen er respectievelijk 0,8 en 1,1 procent bij. De FTSE in Londen, die maandag gesloten was, verloor 0,2 procent.

ABN AMRO en ING waren met plussen van 2,9 en 2,6 procent bij de grootste stijgers in de AEX. Ook elders in Europa eindigden bankaandelen in de hogere regionen. Zo wonnen Commerzbank en Deutsche Bank in Frankfurt 2,8 tot 3,8 procent. In Parijs stegen BNP Paribas en Société Générale tot 1,9 procent. In Milaan won Banco Popolare 1,3 procent en in Zürich steeg Credit Suisse 2,5 procent.

Gemalto

Ook digitaal beveiliger Gemalto, die voorbeurs een nieuwe opdracht meldde van een grote bank in de Filipijnen, eindigde met een winst van 2,2 procent hoog bij de hoofdfondsen. Staalbedrijf ArcelorMittal was met een verlies van 1,1 procent de grootste daler onder de hoofdfondsen.

Bij de kleinere bedrijven werd de fabrikant van elektrotechnische componenten Neways 0,9 procent meer waard, na de publicatie van zijn resultaten. Het bedrijf voorspelde daarbij tevens vooruitgang over het hele jaar te zullen boeken.

Ajax

Beter Bed leverde 4,2 procent in. De beddenverkoper meldde een stijging van de winst en omzet in de eerste helft van het jaar. Het internationaal actieve bedrijf wees er wel op dat de markt in Duitsland moeilijk blijft.

Het aandeel Ajax steeg ruim 2 procent. De beursgenoteerde voetbalclub zou de transfer van Twente-middenvelder Hakim Ziyech nagenoeg hebben afgerond.

Londen

De beurs in Londen werd vooral gedrukt door koersverliezen bij grote grondstofbedrijven. Rio Tinto, BHP Billiton en Glencore leverden 4,3 tot 4,7 procent in.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 46,39 dollar. Brent werd 2 procent goedkoper bij 48,33 dollar per vat. De euro was 1,1149 dollar waard, tegen 1,1170 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.