‘Aanpak Apple gaat niet ver genoeg’

30 augustus 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib vindt dat Apple nog harder aangepakt moet worden. De Europese Commissie eiste dinsdag dat de Ierse fiscus 13 miljard euro plus rente van het technologieconcern terugvordert. Er zijn echter geen aanvullende boetes opgelegd, benadrukte Oxfam-beleidsadviseur Aurore Chardonnet in een reactie.

De organisatie vindt ook dat er meer moet gebeuren om te voorkomen dat EU-landen met aantrekkelijke fiscale deals miljarden aan belastingen van multinationals binnen harken. Oxfam wil dat de belangrijkste afspraken uit de zogeheten ‘tax rulings’ voortaan openbaar worden.

Ook zouden multinationals gedwongen moeten worden om publiekelijk te rapporteren waar ze precies winst maken en waar ze belasting betalen. Als die informatie gewoon op straat komt liggen kunnen overheden en andere organisaties deze bedrijven beter ter verantwoording roepen, aldus Oxfam.