Stevige winsten op Europese beurzen

08 juli 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met stevige winsten gesloten. Beleggers reageerden op onverwacht sterke cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Daardoor schoten de koersen in de middaghandel omhoog.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 1,8 procent hoger op 433,77 punten. De MidKap steeg 2,4 procent tot 599,27 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt gingen 1,8 en 2,2 procent omhoog. De FTSE in Londen bleef wat achter, met een winst van 0,9 procent.

Het bericht dat vorige maand per saldo 287.000 nieuwe banen zijn gecreëerd in de Verenigde Staten zette stevige druk op de waarde van de euro. De sterke banengroei kan een nieuwe renteverhoging in de VS dichterbij brengen, wat de dollar aantrekkelijker maakt. De euro zakte, na hevige schommelingen, naar 1,1042 dollar, tegen 1,1085 dollar vlak voor de publicatie van de cijfers.