Nikkei boekt sterke winst

11 juli 2016Leestijd: 1 minuut

TOKIO (ANP) – De beurs in Tokio is maandag met een zeer sterke koerswinst gesloten. Beleggers in Japan verwerkten een beter dan verwacht Amerikaans banencijfer en reageerden positief op de zege voor de Japanse regeringspartij LDP bij de senaatsverkiezingen op zondag.

De toonaangevende Nikkei-index boekte een winst van 4 procent , tot 15.708,82 punten. Vrijdag kwam een goed rapport naar buiten over de groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten. Dat cijfer was duidelijk beter dan verwacht en zorgde voor flinke plussen op de beurzen in Europa en New York.

LDP, de partij van premier Shinzo Abe, heeft samen met gelijkgestemde partijen een tweederdemeerderheid in de senaat behaald. Beleggers speculeren erop dat Abe met nieuwe stimuleringsmaatregelen voor de economie zal komen.

Verder werd bekend dat de Japanse machineorders in mei met 1,4 procent zijn gedaald, terwijl was gerekend op een stijging met 3,2 procent. In april daalden de orders voor machines van Japanse makelij met liefst 11 procent. Mogelijk kan dit cijfer mede aanleiding geven voor extra steunmaatregelen.