Minder werknemers met verlopen cao’s

06 juli 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Het aantal werknemers met een cao waarvan de einddatum is verstreken is afgelopen jaar ongeveer gehalveerd. Dat meldde werkgeversvereniging AWVN woensdag.

Eind juni vielen minder dan 1 miljoen werknemers onder een ‘openstaande’ cao. Een jaar eerder gold dit nog voor bijna 2 miljoen werknemers. Volgens AWVN is de vorig jaar gesignaleerde achterstand op het gebied van cao’s nu ingelopen en is er sprake van ,,een normale situatie”. Vooral het sluiten van een aantal zeer grote cao’s bij de overheid en gesubsidieerde sectoren heeft bijgedragen aan de verbetering.

In juni werden 36 nieuwe akkoorden gesloten, waarbij in doorsnee sprake was van een loonstijging met 1,5 procent. Dat is gelijk aan het gemiddelde van 1,5 procent van de eerste maanden van het jaar. Volgens AWVN levert die stijging werknemers 3 procent meer koopkracht op.