‘Markt voor vliegtuigen blijft hard groeien’

11 juli 2016Leestijd: 1 minuut

FARNBOROUGH (ANP) – De vraag naar commerciële vliegtuigen blijft de komende decennia sterk groeien. De recente onrust op de financiële markten en de vertroebelde economische vooruitzichten veranderen daar niets aan, stelde vliegtuigbouwer Boeing maandag op de openingsdag van de luchtvaartshow in Farnborough.

Het Amerikaanse concern gaat ervan uit dat luchtvaartmaatschappijen wereldwijd de komende twintig jaar 39.620 nieuwe passagiers- en vrachttoestellen zullen aanschaffen ter waarde van in totaal zo’n 5900 miljard dollar. Dat zijn er ruim 4 procent meer dan in de marktprognose van vorig jaar.

,,Ondanks de recente ontwikkelingen op de financiële markt, zal de luchtvaartsector op de lange termijn blijven groeien”, aldus marketingdirecteur Randy Tinseth van Boeing. ,,De commerciële vloot verdubbelt zelfs in omvang.”

Concurrent Airbus kwam met een wat voorzichtigere voorspelling. Het Europese bedrijf gaat voor de periode tot en met 2035 uit van een vraag naar 33.000 nieuwe vliegtuigen met een totale waarde van 5000 miljard dollar.

Luchtvaartmaatschappijen zullen volgens beide bedrijven vooral veel vliegtuigen bestellen met één gangpad, geschikt voor korte tot middellange afstanden. In dat segment concurreert de Boeing 737 met de A320-serie van Airbus.

Over de marktontwikkelingen bij vliegtuigen voor langere afstanden verschillen Boeing en Airbus van mening. De Europeanen denken dat vooral toestellen met een grotere capaciteit in trek zullen zijn, bijvoorbeeld de Airbus A380. Boeing daarentegen voorspelt een sterkere vraag naar wat kleinere toestellen, bijvoorbeeld de 787 Dreamliner.