Europese beurzen sluiten met winst

11 juli 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met winst gesloten. Het sentiment onder beleggers werd gesteund door het sterke Amerikaanse banencijfer van vrijdag. Ook de bekendmaking dat Andrea Leadsom in het Verenigd Koninkrijk de weg heeft vrijgemaakt voor het premierschap van Theresa May werd positief ontvangen.

De AEX-index in Amsterdam sloot voor de derde handelsdag op rij met winst en eindigde 1,6 procent hoger op 440,75 punten. De MidKap ging 2,4 procent omhoog tot 613,86 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt gingen 1,8 en 2,1 procent omhoog, de FTSE in Londen klom 1,4 procent.

De grootste winnaar in de AEX, die geen verliezers kende, was met een plus van 5,6 procent staalbedrijf ArcelorMittal. Ook uitzender Randstad deed het goed met een winst van 4,7 procent, dankzij een positiever beleggingsadvies van Credit Suisse. In de MidKap boekte onder meer Arcadis een forse winst. Het adviesbureau noteerde 6,8 procent hoger.

Frankfurt

In Frankfurt steeg ThyssenKrupp ruim 6,4 procent. Het Duitse staalbedrijf is in gesprek met het Indiase Tata Steel, het moederconcern van de Hoogovens in IJmuiden, over mogelijke samenwerking. Cementproducent LafargeHolcim boekte in Zürich een koerswinst van 4,4 procent. Het Frans-Zwitserse concern verkoopt voor 1,4 miljard dollar zijn Indiase bouwmaterialentak.

In Parijs klom vliegtuigbouwer Airbus 2,4 procent. Naar verluidt is het bedrijf dicht bij een order voor honderd toestellen van AirAsia ter waarde van meer dan 12 miljard dollar. Maandag begon de luchtvaartshow in het Britse Farnborough, waar vaak grote deals wereldkundig worden gemaakt. In Milaan herstelde Banca Monte dei Paschi di Siena met 7 procent weer een stukje van de forse koersdaling van de laatste tijd.

Amsterdam

Bij de kleine fondsen in Amsterdam was Kiadis Pharma een opvallende stijger (plus 4,7 procent). De farmaceut heeft een nieuwe investering van circa 750.000 dollar gekregen van The Leukemia & Lymphoma Society (LLS) voor de ontwikkeling van zijn belangrijkste geneesmiddel.

De euro noteerde 1,1036 dollar, tegen 1,1042 dollar bij het slot in Europa vrijdag. Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper bij 45,24 dollar per vat. De prijs van Brentolie daalde ook 0,4 procent, tot 46,59 dollar.