Europese beleggers nemen adempauze

13 juli 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenmarkten zijn woensdag zonder al te grote verschuivingen aan de handel begonnen. Na vier dagen op rij waarin de koersen stevig opliepen, ontbreekt het aan nieuws dat opnieuw een uitbundige stijging rechtvaardigt.

In Amsterdam stond de toonaangevende AEX-index na zo’n drie kwartier handel nagenoeg vlak op 445,34 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 621,08 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen en Frankfurt daalden respectievelijk 0,1 en 0,2 procent, die in Parijs stond 0,1 procent in de plus.

Gemalto behoorde met een plus van 1,7 procent tot de sterkste stijgers in de AEX. Analisten van Citi hebben een koopadvies afgegeven voor de specialist op het gebied van digitale beveiliging. De absolute uitblinker was uitzender Randstad met een koerswinst van 2,4 procent.

Gratie

Banken waren uit de gratie op het Damrak. ING bungelde met een min van 1,4 procent onderaan de Amsterdamse hoofdindex, terwijl branchegenoot ABN AMRO 1 procent inleverde. Olieconcern Shell verloor 0,7 procent na een lager rapportcijfer van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P).

Bij de kleinere fondsen won Brill ruim 5 procent na een sterk handelsbericht. De wetenschappelijk uitgever heeft zowel de omzet als de winst in de eerste jaarhelft zien toenemen. Op basis van de voorlopige cijfers handhaaft het bedrijf zijn prognoses voor heel 2016.

Discountketen

Op de beurs in Londen kreeg winkelbedrijf Poundland er meer dan 12 procent bij. De discountketen wordt voor omgerekend ruim 700 miljoen euro overgenomen door het Zuid-Afrikaanse concern Steinhoff.

Burberry werd 2,2 procent meer waard na een tussentijds handelsbericht. Hoewel daaruit bleek dat de omzet afgelopen kwartaal is gestagneerd, waren de cijfers toch beter dan analisten hadden voorzien. In Parijs werd supermarktbedrijf Casino 0,4 procent minder waard na de publicatie van omzetcijfers.

De euro was 1,1050 dollar waard, tegen 1,1070 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 46,21 dollar. Brentolie werd verhandeld voor 47,80 dollar per vat en werd daarmee 1,4 procent goedkoper.