Dijsselbloem: nulboete Spanje en Portugal kan

11 juli 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – Geen boete voor Spanje of Portugal wegens het verzaken van hun begrotingsverplichtingen is volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) ,,mogelijk”, zei hij maandag in Brussel. ,,Dat besluit is aan de Europese Commissie.”

De EU-landen bespreken maandag en dinsdag ‘de onvoldoendes’ die de commissie de twee landen vorige week gaf. De afgelopen jaren hebben Spanje en Portugal te weinig ,,effectieve actie” ondernomen om hun begrotingstekorten weg te werken, ondanks afspraken daarover en extra tijd om de doelstellingen te bereiken.

De ministers van Financiën bepalen dinsdag of zij het eens zijn met de commissie. In dat geval moet de commissie binnen twintig dagen bekend maken welke sancties zij oplegt. Madrid en Lissabon krijgen tien dagen de kans om Brussel te overtuigen dat ze geen straf verdienen en hun leven zullen beteren.