Beleggers wachten op banenrapport VS

08 juli 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam is vrijdag zonder grote uitslagen geopend. Beleggers in Europa kijken vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten dat later op de dag naar buiten komt. Dat banencijfer kan van invloed zijn op het rentebeleid van de Federal Reserve.

De AEX-index in Amsterdam stond in het eerste handelsuur 0,2 procent hoger op 426,95 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 584,89 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen werden winsten tot 0,5 procent behaald.

Economen rekenen gemiddeld op een banengroei in de VS (exclusief de landbouw) in juni met 180.000 arbeidsplaatsen. Dat zou een duidelijke verbetering zijn van de banengroei in mei, toen er slechts 38.000 nieuwe arbeidsplaatsen bijkwamen. Een goed banencijfer zal de Fed er eerder toe bewegen de rente te verhogen, terwijl een tegenvallend cijfer een snelle rentestap onwaarschijnlijker maakt.

Air France-KLM

In Amsterdam staat Air France-KLM in de belangstelling na publicatie van de vervoerscijfers over juni. Bij Air France, waar een kwart van de piloten vorige maand het werk enkele dagen neerlegde, nam het aantal vervoerde passagiers met bijna 6 procent af naar 4,3 miljoen. KLM bracht in juni 2,7 miljoen reizigers naar hun bestemming. Dat was 4,7 procent meer dan een jaar eerder.

Verder werd bekend dat financieel directeur Pierre-Franois Riolacci van Air France-KLM vertrekt om aan de slag te gaan bij het Deense schoonmaak-, beveiligings- en cateringbedrijf ISS. Het aandeel Air France-KLM noteerde in de MidKap 2,4 procent in de min.

Olie

Aegon kreeg een hoger beleggingsadvies van Mediobanca en steeg 1 procent. Citi zette Ahold (plus 1,6 procent) op zijn ‘Focus List Europe’. JPMorgan verlaagde het advies voor Altice (min 1,2 procent). Barclays is positiever geworden over Heineken, dat 0,5 procent won.

De olieprijzen stonden vrijdagochtend hoger, na de scherpe daling een dag eerder. Amerikaanse olie klom 1 procent tot 45,60 dollar per vat en Brent steeg 1,1 procent tot 46,90 dollar. De euro noteerde 1,1075 dollar, tegen 1,1070 dollar bij het Europese slot op donderdag.