AEX staakt opmars

13 juli 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is woensdag met een miniem verlies gesloten. Daarmee kwam een einde aan de recente opmars, waarbij de hoofdgraadmeter van het Damrak vier dagen op rij winst boekte.

De AEX eindigde met een verlies van 0,2 procent op 444,45 punten. De MidKap zakte 0,3 procent naar 618,61 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt leverden tot 0,3 procent in. De CAC40-index in Parijs ging 0,1 procent omhoog.

Randstad voerde de lijst van 25 Amsterdamse hoofdfondsen aan met een plus van 1,8 procent. De uitzender werd gevolgd door informatieleverancier RELX en verzekeraar Aegon, die bijna 1 procent wonnen. ASML kreeg er 0,4 procent bij. De chipmachinefabrikant meldde dinsdagavond belangrijke vooruitgang bij de ontwikkeling van zijn nieuwe machines op basis van EUV-technologie.

Schuldenlast

ArcelorMittal startte de beursdag positief, maar eindigde met een min van 1,7 procent onderaan de AEX. Het staalbedrijf meldde de afronding van de inkoop van eigen obligaties, waarmee de schuldenlast wordt gedrukt.

In Madrid hoorden banken bij de uitblinkers op een verder vrijwel vlakke beurs. Beleggers reageerden op een voor de banken positief advies aan het Europese Hof in een langlopende zaak over mogelijke compensatie voor hypotheekklanten. Caixabank, Banco Popular en Banca Sabadell wonnen 1,5 tot 3 procent.

Poundland

Op de beurs in Londen kreeg winkelbedrijf Poundland er bijna 13 procent bij. De discountketen wordt voor omgerekend ruim 700 miljoen euro overgenomen door het Zuid-Afrikaanse concern Steinhoff.

De olieprijs ging weer stevig omlaag, na berichten over een onverwachte stijging van de brandstofvoorraden in de VS. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 4,3 procent tot 44,79 dollar. Brentolie werd verhandeld voor 46,25 dollar per vat en werd daarmee 4,6 procent goedkoper.

Euro

De euro was 1,1110 dollar waard, tegen 1,1070 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op dinsdag.