‘AEX gaat verder omhoog’

11 juli 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (AFN) – De beurs in Amsterdam opent maandag naar verwachting met flinke winst. Daarmee zou worden voortgeborduurd op de mooie plussen van afgelopen vrijdag. Toen werd positief gereageerd op een sterk rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

De Nikkei in Tokio sloot maandag met een plus van liefst 4 procent. Naast het Amerikaanse banencijfer verwerkten Japanse beleggers de verkiezingswinst voor de coalitie van premier Shinzo Abe. Beleggers speculeren erop dat Abe met meer stimuleringsmaatregelen zal komen.

Het kwartaalcijferseizoen gaat maandag van start met de resultaten van aluminiumconcern Alcoa, na het slot op Wall Street. Later in de week komen nog cijfers van onder meer JPMorgan Chase, Delta Air Lines, Wells Fargo en Citigroup. In Amsterdam komt Beter Bed vrijdag met resultaten.

Bank of England

De Bank of England (BoE) houdt donderdag een rentevergadering, de eerste na het brexit-referendum. Veel economen denken dat de centrale bank de rente zal verlagen om de negatieve gevolgen van een Brits vertrek uit de EU te verlichten. Ook wordt verwacht dat de BoE meer stimuleringsmaatregelen in het vooruitzicht stelt.

Vrijdag wordt een raming gepubliceerd over de groei van de Chinese economie in het tweede kwartaal. Er wordt een groei van de tweede economie van de wereld met 6,6 procent voorspeld, na een vooruitgang van 6,7 procent in de eerste drie maanden van dit jaar.

ASR

Randstad kreeg een hoger beleggingsadvies van Credit Suisse, terwijl Goldman Sachs Philips Lighting op een favorietenlijst heeft gezet.

De overtoewijzingsoptie van ASR is deels uitgeoefend. Er werden 2,25 miljoen aandelen verkocht tegen een prijs van 19,50 euro per stuk.

Euro

Farmaceut Kiadis Pharma heeft een nieuwe investering van circa 750.000 dollar gekregen van The Leukemia & Lymphoma Society (LLS) voor de ontwikkeling van zijn belangrijkste geneesmiddel.

Vrijdag eindigde de AEX-index 1,8 procent hoger op 433,77 punten. De MidKap steeg 2,4 procent tot 599,27 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt gingen 1,8 en 2,2 procent omhoog. De FTSE in Londen bleef wat achter, met een winst van 0,9 procent. Op Wall Street werden plussen tot 1,5 procent geboekt.

De euro noteerde maandagochtend 1,1050 dollar, tegen 1,1042 dollar bij het slot in Europa vrijdag. Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper bij 45,15 dollar per vat. Brent daalde 0,5 procent tot 46,55 dollar.