Staat verkoopt voormalige vastgoedtak SNS

28 juni 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De Staat verkoopt Propertize, de voormalige vastgoedtak van SNS Reaal, aan JP Morgan Chase en Lone Star. Het consortium betaalt een bedrag dat kan oplopen tot 895,3 miljoen euro. Dat meldde NLFI, de stichting die namens de Nederlandse staat de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem lichtte de Tweede Kamer dinsdag na het sluiten van de beurs in over de overeenkomst. Propertize werd in oktober in de etalage gezet. De namen van de Amerikaanse bank JP Morgan en investeringsmaatschappij Lone Star zongen al sinds vorige week rond.

In de ‘bad bank’ werd begin 2013 bij de nationalisatie van bank en verzekeraar SNS zo’n 5,5 miljard euro aan vastgoedleningen ondergebracht. Propertize kreeg van de staat tien jaar de tijd om de door slechte leningen geplaagde vastgoedportefeuille die SNS Reaal bijna fataal werd, af te bouwen.

Toezichthouders

De verkoop biedt Propertize en ten minste een deel van de medewerkers zicht op een toekomst die verdergaat dan wanneer de vastgoedportefeuille in handen van de Staat zou zijn afgebouwd. De staatsgarantie op de financiering van Propertize komt te vervallen. De kopers nemen verder alle rechten en verplichtingen over.

De deal moet nog goedgekeurd worden door toezichthouders.