Schikking Volkswagen kost 14,7 miljard dollar

28 juni 2016Leestijd: 1 minuut

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) – Het bedrag dat Volkswagen kwijt is aan compensatie van gedupeerde Amerikaanse eigenaren van een auto met sjoemelsoftware komt uit op 14,7 miljard dollar. Dat bleek dinsdag uit gegevens die zijn ingediend bij een rechtbank in Californië.

Eerder berichten repten over een bedrag van 10 miljard dollar en maandag dook een bedrag van ruim 15 miljard dollar op, maar dat werd door de automaker weersproken. Het bedrag is tot stand gekomen in een schikking met justitie in de Verenigde Staten.

Volkswagen heeft in september toegegeven dat het op dieselauto’s software heeft geïnstalleerd die emissietestapparatuur om de tuin moest leiden. Daardoor presteerden de auto’s in een testopstelling schoner dan in alledaags gebruik. In de VS rijden ongeveer 482.000 van zulke auto’s rond. Eigenaren daarvan kunnen nu compensatie tegemoet zien.