Pond duikt scherp onder de 1,50 dollar

24 juni 2016Leestijd: 1 minuut

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) – Het Britse pond sterling dook vrijdag in de vroege ochtend tot diep onder de 1,50 dollar, in reactie op de uitslag van het EU-referendum in Newcastle en Sunderland.

In Newcastle werd slechts een nipte winst behaald door de voorstanders van het behoud van het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië. Sunderland stemde voor een brexit.

Omstreeks middernacht werd voor een pond nog een waarde van 1,5009 dollar opgetekend, kort nadat de stembureaus gesloten waren. De grens van 1,50 dollar werd toen voor het eerst sinds december vorig jaar geslecht. Omstreeks 01.55 uur (Nederlandse tijd) stond er een koers van 1,4549 dollar op de borden, een daling van zo’n 1 procent. Valutahandelaren voorspelden eerder dat het pond zou stijgen tot boven 1,50 dollar als het Verenigd Koninkrijk lid blijft, terwijl een opzegging de munt zal drukken tot onder 1,30 dollar.

Ten opzichte van de euro was er sprake van een wisselkoers van 77,70 pence per euro. Ook de yen dikte ten aanzien van het pond in waarde aan.

Met het wegzakken van het pond daalden ook de openingsindicatoren van de beurzen in Azië en Europa. De prijs van goud steeg juist. Het edelmetaal wordt gezien als een veilige haven in onzekere tijden.