‘Polen in Nederland nog altijd uitgebuit’

28 juni 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – Poolse arbeidsmigranten in Nederland worden nog altijd uitgebuit. Ze maken vaak lange dagen, worden verplicht onbetaald over te werken en kampen met seksuele intimidatie en bedreigingen. Dat concluderen onderzoeksstichting SOMO en stichting FairWork op basis van gesprekken met meer dan honderd Poolse arbeiders.

Volgens de onderzoekers zijn Poolse werknemers door hun afhankelijkheid van uitzendbureaus ,,extreem kwetsbaar” voor uitbuiting. Dit komt mede doordat de overheid blijft vertrouwen op zelfregulering van de uitzendbranche. ,,Zelfregulering in de sector faalt en de Poolse arbeiders zijn de dupe”, aldus de onderzoekers, die vinden dat uitzendbureau’s beter gecontroleerd moeten worden.

Daarnaast roepen ze uitzendbureaus, inleners en overheid op om stappen te zetten om de positie van alle Poolse arbeidsmigranten in Nederland te verbeteren.

Inspectie

De Inspectie SZW, voorheen de Arbeidsinspectie, is bekend met de problemen. Volgens een woordvoerder is het voor de dienst echter niet mogelijk ,,altijd en overal” maar te zijn.

Waar mogelijk treedt de Inspectie SZW op als zij aanwijzingen voor uitbuiting constateert. Wel geeft de instantie daarbij aan dat arbeidsuitbuiting vaak moeilijk te bewijzen valt en dat het via strafrecht ingewikkeld te vervolgen is.