Hoge boete ACM om misleiding woningzoekenden

30 juni 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een boete van in totaal 985.000 euro opgelegd aan twee bedrijven en drie personen voor ernstige misleiding van mensen die op zoek waren naar een huurwoning. Dat liet de toezichthouder donderdag weten.

Mensen die via internetsites een woning zochten werd gevraagd een document te ondertekenen, waardoor zij sneller in aanmerking zouden komen voor een huurhuis. Daarbij werd echter een zogenoemde ‘akte van cessie’ getekend, waarmee de bedrijven rechtstreeks bedragen konden innen bij de werkgever van de consument. Over de kosten en inhoud van de overeenkomst werden consumenten onvolledig geïnformeerd, aldus de ACM.

Het gaat om de bedrijven Huurbegeleiding BV (voorheen Woondirect BV) en Financial Media BV en betrokken leidinggevenden. De ACM spreekt van zeer ernstige overtredingen. Regelmatig zijn consumenten onverwacht geconfronteerd met fikse financiële tegenvallers door deze handelswijze, aldus de toezichthouder.