Historisch dag voor het pond

24 juni 2016Leestijd: 1 minuut

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) – Het Britse pond sterling beleefde vrijdagochtend de grootste tussentijdse val ten opzichte van de dollar in de geschiedenis. Daarbij was het ook de meest beweeglijke dag voor de munt ten opzichte van andere valuta, zoals naast de dollar ook de euro en de yen, ooit.

Omstreeks 04.20 uur (Nederlandse tijd) stond er een koers van 1,4235 dollar op de borden, een daling van zo’n 3,3 procent. Omstreeks middernacht werd voor een pond nog een waarde van 1,5018 dollar opgetekend, kort nadat de stembureaus gesloten waren.

Tussentijds werd de grootste daling gemeten, van concreet 6,7 procent. De top drie bestaat nu verder uit 24 oktober 2008 (6,5 procent) en 16 september 1992 (4,9 procent), met een iets minder scherpere zogenoemde intraday-koersbeweging.

Valutahandelaren voorspelden eerder dat het pond zou stijgen tot boven 1,50 dollar als het Verenigd Koninkrijk lid blijft, terwijl een brexit de munt zal drukken tot onder 1,30 dollar. Ten opzichte van de euro was er sprake van een wisselkoers van 78,97 pence per euro.