Europese beurzen zetten herstel voort

29 juni 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De beurzen in Europa toonden woensdag voor de tweede dag op rij herstel, na de zware koersverliezen door de brexit. De schrik van het nieuws dat Groot-Brittannië de Europese Unie gaat verlaten, lijkt inmiddels weer wat naar de achtergrond verdwenen. De Londense FTSE-index heeft zijn verliezen sinds de uitslag van het Britse referendum zelfs al volledig goedgemaakt.

De AEX in Amsterdam sloot 3 procent in de plus op 430,08 punten. De MidKap ging 2,2 procent hoger de handel uit op 602,76 punten. In Frankfurt en Parijs werden winsten behaald tot 2,6 procent. De FTSE in Londen won 3,7 procent.

Beleggers speculeren er onder meer op dat overheden steunmaatregelen zullen nemen om de negatieve gevolgen van de brexit te verzachten. Grootste stijger in de AEX was Gemalto dat 5,8 procent won. Shell eindigde 4,7 procent hoger, geholpen door het oplopen van de olieprijzen.

ArcelorMittal

Ook staalconcern ArcelorMittal behoorde met een plus van 4,6 procent tot de koplopers aan het Damrak. Obligatiehouders van ArcelorMittal hebben voor ruim 576 miljoen dollar aan obligaties aangeboden aan de staalgigant. Verder was kabelaar Altice in trek, met een winst van 3,8 procent. De nieuwe topman Michel Combes heeft gezegd dat de groei van het bedrijf in de Verenigde Staten ligt.

ABN AMRO en AEGON waren de enige hoofdfondsen die hun koers zagen dalen. ABN AMRO speelde 1,4 procent kwijt, Aegon verloor 0,8 procent. Branchegenoot ING won wel 2,3 procent.

In Londen waren banken opnieuw flink in trek. Barclays en RBS wonnen respectievelijk 4,9 procent en 3,7 procent. Lloyds Banking Group eindigde 1 procent hoger. Daarmee zetten de fondsen hun opmars voort, na eerdere zware koersdalingen.

Euro

Reisorganisatie TUI verloor wel bijna 6 procent in de Britse hoofdstad, als reactie op de aanslag op de luchthaven Atatürk in Istanbul dinsdagavond.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,6 procent tot 49,08 dollar en Brentolie klom 2,5 procent tot 49,80 dollar per vat. De euro noteerde een stand van 1,1105 dollar, tegen 1,1047 dollar aan einde van de Europese handel dinsdag.