Bloemenexporteurs willen snel duidelijkheid

27 juni 2016Leestijd: 1 minuut

AALSMEER (ANP) – Exporteurs van bloemen en planten willen snel duidelijkheid over de gevolgen van het aanstaande vertrek van de Britten uit de Europese Unie. De vrees bestaat dat er tijdrovende grenscontroles komen, of dat er wijzigingen worden doorgevoerd in de richtlijnen over de invoer van bloemen en planten.

Volgens Lex Ebus, interim-voorzitter van branchevereniging VGB, dempt de onzekerheid het vertrouwen. ,,Daarom is het voor alle partijen belangrijk om afspraken te maken over nieuwe handelsverdragen.”

Groot-Brittannië is volgens de VGB met een aandeel van 17 procent het tweede exportland voor bloemen en planten vanuit Nederland. Vorig jaar steeg de exportwaarde met 112 miljoen euro tot een recordbedrag 925 miljoen euro.

Groothandelaren verwachten voor dit jaar echter een terugval in de uitvoer, omdat er een directe link is tussen het consumentenvertrouwen en de aanschaf van bloemen en planten.