Wisselend beeld op Wall Street

22 april 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag een wisselend beeld zien. De technologiebeurs Nasdaq stond onder druk door tegenvallende kwartaalcijfers van Alphabet en Microsoft.

De Dow-Jonesindex noteerde richting het einde van de handel een klein winstje op 17.990 punten. De brede S&P 500 stond 0,1 procent lager op 2089 punten. De Nasdaq daalde 0,9 procent tot 4901 punten.

Donderdag kwam Alphabet (min 5,2 procent) nabeurs met resultaten. Daaruit bleek dat het moederbedrijf van zoekmachine Google afgelopen kwartaal wederom een flink hogere omzet heeft behaald. Toch hadden analisten op meer gerekend. Dat gold ook bij Microsoft, dat zijn winst vorig kwartaal onverwacht stevig zag dalen. Het softwarebedrijf verloor ruim 7 procent.

Betere cijfers

McDonald’s (plus 0,1 procent) presenteerde juist beter dan verwachte cijfers. De verkopen van de fastfoodketen namen voor het derde achtereenvolgende kwartaal toe.

General Electric (GE) meldde het afgelopen kwartaal onder de streep een veel kleiner verlies te hebben geboekt dan een jaar eerder. De Amerikaanse industriegigant is bezig afscheid te nemen van zijn activiteiten op het gebied van leningen en consumentenproducten. GE moest echter 0,5 procent omlaag.

Winstwaarschuwing

Caterpillar kwam met een winstwaarschuwing. De fabrikant van onder meer grote mijnbouwtrucks, graafmachines en bulldozers worstelt nog altijd met de malaise in de grondstoffensector en de afzwakkende economie van opkomende markten. Het aandeel daalde 0,3 procent.

Chipfabrikant Advanced Micro Devices (AMD) won liefst 43,3 procent, na onverwacht goede kwartaalresultaten. Daarbij meldde het bedrijf ook een belangrijke overeenkomst te hebben gesloten in China.

Afgezwakte groei

Verder kwamen ook American Airlines, tissuefabrikant Kimberly-Clark, koffieketen Starbucks en het industriële concern Honeywell met publicaties.

Marktonderzoeker Markit liet weten dat de groei in de Amerikaanse industrie in april is afgezwakt ten opzichte van een maand eerder.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 43,70 dollar. Brent werd ook 1,2 procent duurder, op 45,08 dollar per vat. De euro werd voor 1,1236 dollar verhandeld, tegen 1,1246 dollar bij het slot van de Europese beurzen.