Wisselend beeld op Europese beurzen

27 april 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De belangrijkste Europese graadmeters lieten woensdag in de ochtendhandel een wisselend beeld zien. In Amsterdam, waar de handel vanwege Koningsdag wat tammer was dan normaal, koerste hoofdindex AEX een fractie lager. De aandacht van beleggers gaat vooral uit naar buitenlandse bedrijven die met kwartaalcijfers naar buiten kwamen.

Aan het einde van de ochtend stond de AEX-index 0,1 procent lager op 447,26 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 666,71 punten. De DAX-index in Frankfurt noteerde een plus van 0,2 procent. Parijs stond vlak terwijl Londen en min van 0,2 procent liet zien.

SBM Offshore was koploper in de AEX met een winst van 3,4 procent. Ook Ahold behoorde met een winst van 2,8 procent tot de sterkste stijgers. Het supermarktconcern profiteerde van positieve kwartaalresultaten bij fusiepartner Delhaize. Die zag de omzet afgelopen kwartaal met 5,7 procent oplopen. Daarbij viel de winst bijna vier keer hoger uit dan een jaar eerder. Delhaize won in Brussel 2,7 procent aan beurswaarde.

Adidas

In Frankfurt won sportartikelenproducent Adidas ruim 7 procent. De Duitsers verwachten over het hele jaar fors meer winst te maken dan eerder voorzien. Barclays steeg in Londen 2,3 procent. De bank kwam voorbeurs met tegenvallende cijfers maar wil wel de de verkoop van de Franse activiteiten versnellen.

Ook de tegenvallende cijfers die techreus Apple dinsdag nabeurs in New York openbaarde, werden op de Europese beursvloeren gevoeld. Toeleverancier AMS werd in Zürich 2,2 procent minder waard. Dialog Semiconductor leverde in Frankfurt 2 procent in.

Euro

Banco Santander zag zijn beurswaarde in Madrid 1,9 procent stijgen na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Onder meer de nettowinst van de Spaanse bank viel hoger uit dan waar rekening mee werd gehouden. Olieconcern Total won in Parijs 1,7 procent nadat het bedrijf de winstdaling die werd voorzien binnen de perken wist te houden.

Amerikaanse olie werd woensdagochtend 2,1 procent duurder op 44,96 dollar per vat. Brentolie werd 2,5 procent duurder, op 46,87 dollar per vat. De euro werd voor 1,1310 dollar verhandeld, tegen 1,1271 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.