Veel bedrijfscijfers op Europese beurzen

26 april 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – Europese beleggers hadden het dinsdag druk met een grote hoeveelheid kwartaalcijfers van grote bedrijven. In Amsterdam ging de aandacht onder meer uit naar de resultaten van DSM en Randstad.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de middaghandel vlak op 446,77 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 667,10 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs koersten tot 0,4 procent in de min, Londen won 0,2 procent.

Speciaalchemieconcern DSM (plus 2,1 procent) wist een verlies van 71 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2015 om te buigen naar een winst van 85 miljoen euro in de eerste drie maanden van dit jaar. Het bedrijfsresultaat steeg, met name dankzij kostenbesparingen, met 19 procent tot 296 miljoen euro.

Randstad

Uitzender Randstad zag de omzetgroei in het afgelopen kwartaal afnemen ten opzichte van de laatste drie maanden van 2015. De winstgevendheid nam wel toe. Randstad was met een koersverlies van 2,8 procent de sterkste daler in de AEX.

Bij de kleinere fondsen won automatiseerder Ordina ruim 12 procent na een beter dan verwacht kwartaalbericht. Ook een handelsbericht van Wessanen werd goed ontvangen. De producent van natuurvoedingsmiddelen kreeg er 4 procent bij.

Raffinaderijen

In Londen koerste BP 4,3 procent hoger. Door de aanhoudende daling van de olieprijzen en druk op de winstmarges bij de raffinaderijen, door het milde winterweer, daalde de winst van het concern 80 procent. Analisten hadden echter een verlies voorzien.

In Frankfurt verloor chemie- en farmaciebedrijf Bayer 1,2 procent, ondanks meevallende cijfers.

Carpetright

Carpetright (min 14 procent) was een opvallende daler in de Britse hoofdstad. De detailhandelaar, vooral bekend van goedkope tapijten, gaf aan in toenemende mate last te hebben van concurrentie. De bank Standard Chartered won 12,5 procent. Beleggers reageerden positief op de melding van het financiële bedrijf dat het maatregelen gaat nemen om de resultaten te verbeteren.

Amerikaanse olie werd 1,8 procent duurder op 43,41 dollar per vat. Brentolie werd 1,8 procent duurder, op 45,27 dollar per vat. De euro werd voor 1,1326 dollar verhandeld, tegen 1,1271 dollar bij het slot van de Europese beurzen.