Positieve stemming op Wall Street

13 april 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (AFN) – De effectenbeurzen in New York stonden woensdag halverwege de sessie in de plus. Beleggers op Wall Street reageerden evenals collega’s in Europa positief op sterke handelscijfers uit China. Bankgigant JPMorgan Chase opende de boeken over het eerste kwartaal.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.20 uur (Nederlandse tijd) 0,8 procent hoger op 17.862 punten. De brede S&P 500 dikte 0,6 procent aan tot 2075 punten terwijl schermenbeurs Nasdaq 1 procent steeg tot 4922 punten.

Eerder op de dag werd bekend dat de export van China in maart sterk is gestegen, terwijl de import minder sterk kromp dan gedacht. Daarmee werden de zorgen over de afzwakkende economie van het land naar de achtergrond gedrukt. De cijfers uit China zorgden voor een stijging van de prijzen van veel grondstoffen.

JPMorgan Chase

JPMorgan Chase meldde dat de winst en omzet zijn gedaald in de afgelopen periode. Wel waren de cijfers beter dan gedacht, het aandeel steeg 4 procent. Branchegenoten Bank of America (plus 3,8 procent), Wells Fargo (plus 2,7 procent) en Citigroup (plus 5,2 procent), die later deze week met cijfers komen, liften mee.

Verder kon mijnbouwer Peabody Energy op aandacht rekenen. De Amerikaanse steenkolenproducent heeft de rechtbank om faillissementsbescherming gevraagd voor het merendeel van zijn activiteiten in de Verenigde Staten. De handel in het aandeel werd door beurshuis NYSE per direct geschorst.

Euro

Voorbeurs kwamen nog gegevens over de Amerikaanse winkelverkopen en de producentenprijzen. De detailhandelsverkopen zijn in maart met 0,3 procent gedaald op maandbasis, terwijl door economen op een lichte stijging was gerekend. De Amerikaanse producentenprijzen gingen vorige maand licht omlaag.

Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 41,72 dollar per vat en Brentolie werd 1,2 procent goedkoper op 44,17 dollar. De euro werd verhandeld voor 1,1284 dollar. Bij het slot van de Europese beurshandel was de eenheidsmunt 1,1276 dollar waard.