‘Piloten Air France zien niets in nieuw plan’

13 april 2016Leestijd: 1 minuut

PARIJS (ANP) – De piloten van Air France zien niets in de jongste bezuinigingsvoorstellen van de directie. Dat schrijft de Franse zakenkrant Les Echos woensdag op gezag van de grootste pilotenvakbond SNPL.

Air France presenteerde eerder deze week een nieuw plan om kosten te besparen. De piloten werd gevraagd voor hetzelfde geld 5 tot 10 procent meer vlieguren te maken, in ruil voor meer flexibiliteit en meer werkgelegenheid.

De bonden hebben tot 2 mei de tijd gekregen om met een reactie te komen. Zij bespreken het voorstel volgende week, maar volgens SNPL is nu al duidelijk dat de plannen ,,onaanvaardbaar” zijn.

Air France-KLM presenteerde ruim anderhalf jaar geleden een besparingsprogramma. Bij de Franse tak van de luchtvaartgroep heeft dat tot nu toe nog maar weinig opgeleverd, omdat met name het vliegend personeel dwars ligt.

Groeien

Gezien het gebrek aan voortgang met de beoogde bezuinigingen neemt bij Air France de capaciteit dit jaar af, met name op verre vluchten. Zusterbedrijf KLM, dat al wel nieuwe cao-afspraken heeft gemaakt met piloten, cabine- en grondpersoneel, heeft juist ruimte om te groeien.

Dat verschil kwam tot uitdrukking in de vervoersstatistieken over het eerste kwartaal die vorige week werden gepubliceerd. KLM vervoerde in de eerste drie maanden van het jaar 10 procent meer passagiers, terwijl Air France nauwelijks groei liet zien.