Philips onderuit op lager Damrak

25 april 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenmarkten zijn maandag met verliezen de handel uitgegaan. In Amsterdam behoorde Philips tot de sterkste dalers onder de hoofdfondsen na teleurstellende kwartaalcijfers. Een soortgelijk scenario gold voor technologiebedrijf TKH en onlinebroker Binckbank onder de kleinere fondsen. Verder leverden vooral grondstofbedrijven in.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,1 procent in de min op 446,77 punten. De MidKap zakte 0,4 procent naar 667,80 punten. De belangrijkste graadmeters op de beurzen van Parijs, Londen en Frankfurt verloren 0,5 tot 0,8 procent.

Philips leverde meer dan 4 procent aan beurswaarde in. Het technologieconcern zag de omzet afgelopen kwartaal toenemen, maar behaalde tegenvallende marges. Het bedrijf meldde verder dat het er steeds meer naar uitziet dat een beursgang van de af te splitsen verlichtingsdivisie de voorkeur krijgt boven een private verkoop.

MidKap

Ook de financiële concerns ING, ABN AMRO en Aegon waren beduidend minder in trek bij beleggers, met minnen van 2 tot 5 procent. Staalconcern ArcelorMittal zakte 4,8 procent. Olie- en gasreus Shell verloor 2,2 procent.

In de MidKap was TKH de sterkste daler met een verlies van 4,8 procent. Hogere grondstoffenprijzen en nadelige wisselkoerseffecten drukten de winst in het afgelopen kwartaal. De cijfers van Corbion (plus 6,9 procent) vielen wel in de smaak.

Bij de kleinere fondsen ging het aandeel BinckBank (min 17 procent) fors onderuit. De onlinebroker handelde afgelopen kwartaal bijna een kwart minder transacties af dan een jaar eerder. Daardoor liep de omzet met bijna een kwart terug en halveerde de winst.

Euro

In Londen verloren mijnbouwers BHP BiIliton en Anglo American flink, met minnen van 6 en 7 procent. Elektronicaverkoper Darty won ruim 5 procent. Om het moederbedrijf van BCC woedt al enige tijd een felle biedingsstrijd. Het Franse Groupe Fnac kwam maandag met een nieuw overnamebod.

Amerikaanse olie werd 1,3 procent goedkoper bij 43,18 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte met 0,5 procent naar 44,90 dollar per vat. De euro werd voor 1,1271 dollar verhandeld, tegen 1,1246 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.