Philips neigt sterker naar beursgang lichttak

25 april 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – Het ziet er steeds meer naar uit dat de lichtdivisie van Philips als zelfstandig bedrijf naar de beurs wordt gebracht. Dat liet het technologieconcern maandag weten bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers. Het wees daarbij op het aantrekkende beurssentiment.

Philips wil zich geheel toeleggen op gezondheidstechnologie en splitst daarom de verlichtingstak af. Daarbij wordt aan een beursgang gedacht, maar ook een verkoop aan een branchegenoot of investeerder behoort tot de mogelijkheden.

Hoewel nog geen besluit is genomen, is de kans op een beursgang volgens Philips toegenomen. Het bedrijf studeert nog op een aantal biedingen. Daarbij wordt volgens topman Frans van Houten niet alleen naar de prijs gekeken, maar ook in hoeverre mededingingsbezwaren roet in het eten kunnen gooien.

Lumileds

Philips heeft geleerd van de afgeketste verkoop van Lumileds, het onderdeel dat led-componenten maakt voor onder meer de automobielindustrie. Een deal met een Chinese investeerder kon niet doorgaan omdat de Amerikaanse overheid dwars lag. Een nieuwe koper is nog altijd niet gevonden.

Het splitsingsproces kan nog altijd in de eerste helft van dit jaar worden afgerond, liet Philips verder weten. De bijzondere lasten die daarbij komen kijken, drukten wel de winst in het eerste kwartaal. Onder de streep hield Philips 37 miljoen euro over, tegen 100 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2015.

Toename omzet

De omzet nam wel toe, met 3 procent tot 5,5 miljard euro. Vooral de verkopen van gezondheidstechnologie zaten flink in de lift. Voor rente en belastingen, en afgezien van eenmalige posten kwam de winst op 374 miljoen euro, bijna 7 procent meer dan een jaar eerder.

De vooruitzichten die Philips schetste bij de presentatie van de jaarcijfers, eind januari, zijn ongewijzigd. Gezien de huidige economische tegenwind, verwacht het bedrijf dat de resultaten vooral tegen het einde van het jaar zullen verbeteren.

Vooral in Europa blijven de marktomstandigheden lastig, zei Van Houten. In de Verenigde Staten ziet Philips nog altijd een ,,robuuste groei” van de zorgmarkt. In China trekt de vraag naar medische apparatuur eveneens aan, ondanks de zwakkere economische groei.