‘Onderbetaling vakmensen moet stoppen’

28 april 2016Leestijd: 2 minuten

UTRECHT (ANP) – De onderbetaling van werknemers en zzp’ers moet stoppen, vindt FNV. Volgens de vakbond blijkt uit nieuwe berekeningen van De Nederlandsche Bank (DNB) dat werkgevers en opdrachtgevers veel meer ruimte hebben om lonen en tarieven voor zelfstandigen te verhogen.

,,Voor grote bedrijven en vermogenden is de crisis al lang voorbij”, zei FNV-vicevoorzitter Gijs van Dijk donderdag. Het is volgens hem nu tijd ook de mensen die het werk doen, meeprofiteren en hogere beloning krijgen. De bal ligt ook bij de overheid, benadrukte hij. ,,Het is nu veel te makkelijk voor werkgevers om een slaatje te slaan uit de fiscale voordelen van zzp’ers.”

De vakbondsman reageerde op nieuw onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB), waaruit blijkt dat de lonen van Nederlandse werknemers afgelopen jaren relatief weinig omhoog zijn gegaan, terwijl de winsten van bedrijven sterk opliepen.

Overschat

De centrale bank heeft voor de studie op een iets andere manier gekeken naar de verschillen in beloning tussen mensen in loondienst en die van zelfstandigen. In reguliere berekeningen is het loon van zelfstandigen de afgelopen jaren overschat, schrijft DNB. De onderzoekers concluderen op basis daarvan dat de algehele verhouding tussen winst en loonstijging de laatste paar jaar eigenlijk onder het zogenoemde langjarig gemiddelde ligt.

Het is niet de eerste keer dat de centrale bank aanstuurt op een betere betaling van werkenden. DNB-president Klaas Knot zei onlangs al dat hij ruimte zag voor hogere lonen. ,,De grote bedrijven zitten goed bij kas en de economie trekt aan. Na jaren is er daarom weer ruimte voor koopkrachtverbetering”, aldus Knot eerder deze maand.