Olie in schijnwerpers op beurzen

08 april 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met winsten de handel uitgegaan. Vooral olieconcerns deden het goed. Die profiteerden volop van de sterk gestegen olieprijzen. Bedrijven in de financiële sector herstelden iets van de stevige verliezen een dag eerder. In Amsterdam was telecomconcern KPN een opvallende daler.

De Amsterdamse AEX-index sloot uiteindelijk met een winst van 1,3 procent op 434,16 punten. De MidKap steeg 1,4 procent naar 673,90 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 1,4 procent.

De AEX werd aangevoerd door olie- en gasconcern Shell met een winst van 4,1 procent. Branchegenoten als Total in Parijs (plus 3,7 procent), BP in Londen (plus 3,3 procent ) en Repsol in Madrid (plus 2,8 procent) profiteerden eveneens van de opleving van de olieprijs. Amerikaanse olie werd 6 procent duurder bij 39,48 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie steeg 5,7 procent naar 41,66 dollar.

KPN

KPN presteerde in de AEX veruit het slechtst met een verlies van 2,8 procent. Deutsche Telekom, moederbedrijf van concurrent T-Mobile, is volgens bronnen van plan een agressieve promotiecampagne te lanceren op de Nederlandse telecommarkt.

Air France-KLM behoorde tot de sterkste stijgers in de MidKap. De luchtvaartcombinatie won krap 2 procent na de presentatie van positieve vervoerscijfers over de maand maart. Daarin vervoerde KLM ruim 10 procent meer passagiers dan een jaar eerder, terwijl die stroom bij Air France marginaal slonk. Bij alle onderdelen van de groep verbeterde de bezettingsgraad van de vliegtuigen.

BAM

BAM was in trek na berichten dat de overheid miljarden zou willen uittrekken voor extra investeringen in infrastructuur. Het bouwbedrijf sloot 3,1 procent in de plus.

In Kopenhagen won Bang & Olufsen krap 3 procent. De producent van dure audiosystemen en tv’s meldde dat beleggingsfondsen van Delta Lloyd hun aandelen B&O hebben verkocht aan de Chinese miljardair Qi Jianhong. Die werkt al langer aan de gehele overname van het Deense bedrijf, waarvan hij nu de grootste aandeelhouder is.

De euro was 1,1407 dollar waard, tegen 1,1385 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.