Netflix onderuit op Wall Street

19 april 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York toonden dinsdag een wisselend beeld. Op Wall Street ging het aandeel Netflix hard onderuit, na teleurstellende kwartaalresultaten. Ook de prestaties van zwaargewicht IBM vielen niet in de smaak.

De leidende Dow-Jonesindex stond omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 0,3 procent hoger op 18.054 punten. De graadmeter wist daarmee boven de grens van 18.000 punten te blijven, een niveau dat maandag voor het eerst sinds juli vorig jaar werd bereikt. De bredere S&P 500 won eveneens 0,3 procent op 2100 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,4 procent tot 4939 punten.

Aanbieder van internettelevisie Netflix verloor meer dan 12 procent. Weliswaar steeg het aantal abonnees in het eerste kwartaal in een recordtempo, maar het bedrijf is wel beduidend minder positief over de groei van het aantal klanten in het lopende kwartaal. IBM leverde 5,6 procent in. Het technologieconcern zag de omzet voor het zestiende kwartaal op rij dalen, terwijl ook de winst kromp.

Ook negatief in de schijnwerpers stond het Amerikaanse diagnostiekbedrijf Illumina. Dat verloor circa 23 procent na het naar buiten brengen van een omzet die lager was dan verwacht. Webretailer eBay zag zijn beurswaarde 3,7 procent slinken nadat zakenbank Morgan Stanley voorspellingen voor het bedrijf naar beneden had bijgesteld.

Goldman Sachs won 2,3 procent. De zakenbank zag de resultaten in het eerste kwartaal scherp dalen vanwege de onrust op de beurzen. Het aandeel verloor kort na de openingsbel nog een half procent, maar herstelde vervolgens. Ook branchegenoten als JPMorgan Chase en Bank of America waren in trek bij beleggers, met plussen van 1,8 en 2,1 procent.

Olieconcern Chevron kenden eveneens een goede dag, geholpen door de stijgende olieprijzen, en dikte 1,6 procent aan. Rivaal ExxonMobil won 0,3 procent. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 3,2 procent tot 41,06 dollar en Brentolie werd 2,7 procent duurder op 44,07 dollar per vat.

De euro werd verhandeld voor 1,1377 dollar, tegen 1,1372 dollar bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag.