Mitsubishi sjoemelt met verbruikscijfers

20 april 2016Leestijd: 1 minuut

TOKIO (ANP) – De Japanse autofabrikant Mitsubishi heeft fouten gemaakt bij het testen van het benzineverbruik van een viertal van zijn modellen. Het concern, dat op de beurs in Tokio ruim 15 procent aan waarde verloor, zei in een toelichting de productie van de betreffende types voorlopig te staken.

Volgens Mitsubishi zijn de cijfers van in totaal 625.000 auto’s gemanipuleerd. Inmiddels is duidelijk dat ook Nissan geraakt wordt door het schandaal. Mitsubishi levert auto’s aan zijn branchegenoot, die ze vervolgens onder een eigen naam op de markt brengt. De twee gaan praten over compensatie.

Mitsubishi bestudeert nog of auto’s voor buitenlandse markten bij de zaak betrokken zijn. Het bedrijf wil daarbij de objectiviteit waarborgen door een commissie met experts van buitenaf in het leven te roepen.

Onder druk

De affaire bij Mitsubishi volgt op vergelijkbare zaken in het recente verleden bij concurrenten als Hyundai, Kia en Ford. Hyundai en Kia troffen eind 2014 een schikking in de VS omdat ze daar verbruikscijfers rooskleuriger voorstelden dan ze daadwerkelijk waren. Ford gaf in 2013 en 2014 aan dat zijn hybrides minder zuinig waren dan eerder was aangekondigd.

Autofabrikanten staan extra onder druk sinds Volkswagen vorig jaar toegaf met miljoenen auto’s gesjoemeld te hebben.