Meer omzet en winst voor DSM

26 april 2016Leestijd: 2 minuten

HEERLEN (ANP) – DSM heeft in het eerste kwartaal geprofiteerd van een sterkere vraag naar met name voedingsingrediënten. Wisselkoerseffecten en lagere prijzen hielden evenwel de omzetgroei in toom. Het bedrijfsresultaat nam wel met een vijfde toe, meldde het speciaalchemiebedrijf dinsdag.

DSM behaalde een omzet van 1,9 miljard euro, 1 procent meer dan een jaar eerder. De volumegroei kwam uit op 5 procent. Het resultaat voor rente en belastingen, exclusief eenmalige posten (ebitda) steeg van 248 miljoen naar 296 miljoen euro. Onder de streep bleef 85 miljoen euro over, na een verlies van 71 miljoen euro een jaar eerder.

Alle onderdelen profiteerden afgelopen kwartaal van kostenbesparingen, zei topman Feike Sijbesma. Hoewel het economisch klimaat onzeker blijft, verwacht DSM nog steeds de resultaten dit jaar te verbeteren in lijn met de doelstellingen voor de middellange termijn.

Vitaminen

De divisie die vitaminen levert aan de voedingsmiddelenindustrie, boekte afgezien van wisselkoerseffecten 6 procent meer omzet en een 15 procent hoger bedrijfsresultaat. Daarbij tekende Sijbesma wel aan dat dit onderdeel vorig jaar in het eerste kwartaal relatief zwakke resultaten boekte.

DSM had afgelopen jaren veel last van de sterk dalende vitamineprijzen, vooral op het gebied van vitamine E. Het concern signaleerde eind vorig jaar al dat de bodem op dit vlak leek te zijn bereikt. Doordat er langlopende prijsafspraken worden gemaakt, plukt DSM hier vooral in de tweede helft van dit jaar de vruchten, zei financieel directeur Geraldine Matchett in een toelichting.

Grondstoffen

De omzet uit specialistische materialen nam met 5 procent af. Desondanks verbeterde het bedrijfsresultaat in dat segment met 10 procent. Dat was mede te danken aan de lagere prijzen die voor grondstoffen moesten worden betaald.