Meer dan toerisme nodig in Caribisch Nederland

13 april 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Curaao, Sint Maarten en Aruba moeten zich op meer richten dan alleen toerisme. De economieën van deze drie landen in het Caribisch deel van het Koninkrijk blijven kwetsbaar omdat er onvoldoende andere bronnen van inkomsten zijn.

Dat stellen speciale teams die financieel toezicht houden op de landen. Deze colleges presenteerden woensdag hun bevindingen over 2015. De drie eilanden groeien afgelopen jaar ,,zeer bescheiden”: tussen de 0,1 en 0,5 procent. Ter vergelijking: in Nederland was het 2 procent.

Voor Aruba en Sint Maarten betekent dit een duidelijke rem op de economie. Curaao sloot juist een periode van economische krimp af. Alle drie landen boekten vooruitgang bij het op orde brengen van hun huishoudboekjes, maar het verbeteren van het financieel beheer blijft een grote uitdaging, aldus de colleges.

Het College financieel toezicht voor de drie bijzondere gemeenten (openbare lichamen) Bonaire, Sint Eustatius en Saba is positief over de economische ontwikkelingen daar. Ook kwam er een einde aan de periode van sterke prijsstijgingen.