Hogere boetes voor spelers financiële markten

19 april 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet wil met hogere boetes bereiken dat bijvoorbeeld banken en verzekeraars zich beter aan de regels op de financiële markten houden. De maximumboete voor ernstige overtredingen gaat omhoog van 4 miljoen euro naar 5 miljoen. De maximumboete bij herhaalde overtredingen wordt verdubbeld naar 10 miljoen euro.

Voor grote ondernemingen komt er bij ernstige overtredingen een boete van maximaal 10 procent van de netto-omzet. Van de hogere boetes moet een afschrikwekkende werking uitgaan, meldden minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Ard van der Steur (Justitie) dinsdag aan de Tweede Kamer.

In gevallen waarbij Europese regels nog hogere boetes vereisen, kan de maximale boete worden verhoogd tot 20 miljoen euro. Als de maximumboete in relatie staat tot de omzet, gaat het om 15 procent van de netto-omzet.

Het gaat om overtredingen van de Wet op het financieel toezicht (Wft).