‘Griekse gesprekken hangen op noodpakket’

27 april 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – Onderhandelingen tussen Griekenland en zijn internationale geldschieters richten zich voornamelijk op extra noodmaatregelen voor het geval het Griekenland onverhoopt tegenzit bij het halen van doelstellingen. Dit ‘noodpakket’ willen de eurolanden op de plank hebben klaarliggen als een extra garantie, maar heel enthousiast zijn de Grieken er niet over, klinkt het bij bronnen in Brussel.

In de zomer kwamen de eurolanden en Griekenland een nieuw, derde reddingspakket van maximaal 86 miljard euro overeen. Athene moet in ruil voor steun een lijst hervormingen doorvoeren, zoals het pensioenstelsel aanpakken.

Al maanden praten experts van de partijen over de voortgang van dit leningenpakket. De afronding van deze evaluatie moet, samen met het extra pakket noodmaatregelen, de weg vrijmaken voor uitbetaling van een volgende termijn steun.

Onvoldoende

De ‘noodmaatregelen’ moeten automatisch in werking treden als het Griekenland niet lukt op koers te blijven om in 2018 een zogenoemd primair overschot van 3,5 procent op de begroting te halen.

Hoewel voortgang is geboekt, was deze onvoldoende om de ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep) donderdag al weer bij elkaar te roepen.

De Griekse premier Alexis Tsipras riep daarop EU-president Donald Tusk op een top van Europese leiders te organiseren, maar daar wil deze nu nog niets van weten. Tusk riep op zijn beurt eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem op snel een vergadering te beleggen. ,,We moeten een nieuwe situatie van onzekerheid voor Griekenland vermijden. We hebben een datum nodig voor een eurogroep, niet in de verre toekomst, maar in dagen, niet weken”, zo twitterde Tusk.