Europese graadmeters overwegend lager

07 april 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden donderdag in een rustige sessie overwegend in de min. Beleggers moeten het doen met een bescheiden hoeveelheid bedrijfsnieuws en een nagenoeg lege macro-economische agenda. Ook de notulen van de jongste ECB-vergadering gaven de handel nauwelijks een impuls.

De AEX-index in Amsterdam stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,1 procent hoger op 431,39 punten. De MidKap ging 0,4 procent vooruit naar 668,67 punten. De toonaangevende indices in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tot 0,3 procent.

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was kabelaar Altice de sterkste stijger met een winst van 3,1 procent. Het bedrijf maakte bekend dat zijn telecomdochter SFR een obligatielening van bijna 5,2 miljard dollar heeft geplaatst. Dat geld wordt gebruikt om aan een aantal financiële verplichtingen te voldoen. ING, Gemalto en Akzo stonden bij de verliezers met minnen van iets meer dan een procent.

Koploper

In de MidKap was Delta Lloyd koploper met een winst van 2,8 procent. De financieel dienstverlener droeg twee kandidaat-commissarissen voor, die het concern wil benoemen op de komende aandeelhoudersvergadering. Kiadis Pharma (plus 1,6 procent), dat deel uitmaakt van de Smallcap-index, maakte ook nieuwe aanstellingen in zijn toezichthoudende raad bekend.

Daimler wist in Frankfurt de aandacht op zich gericht. Het aandeel van de automaker verloor 4,4 procent nadat het verhandeld werd zonder de aantrekkingskracht van dividenduitkeringen. In Londen wisten de meeste mijnbouwers winsten te boeken. BHP Billiton won 0,7 procent en Rio Tinto steeg 0,9 procent. Warenhuisketen Marks & Spencer publiceerde kwartaalcijfers en noteerde 2,8 procent hoger.

De euro werd verhandeld voor 1,1355 dollar, tegen 1,1410 bij het slot van de Europese aandelenmarkten op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 37,45 dollar en de prijs van Brentolie zakte 1,2 procent tot 39,39 dollar.