Europese beurzen vinden weg omhoog

07 april 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen vonden donderdag de weg omhoog na een vlakke opening. De AEX in Amsterdam kende een handvol dalers en werd gesteund door koerswinst bij zwaargewicht Shell.

Na drie kwartier handelen stond de AEX 0,2 procent in de plus op 431,98 punten en koerste de MidKap 0,4 procent hoger op 669,07 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,3 procent.

Kabelaar Altice ging aan kop in de AEX met een winst van 3,4 procent. Het bedrijf maakte bekend dat zijn telecomdochter SFR een obligatielening van bijna 5,2 miljard dollar heeft geplaatst. Dat geld wordt gebruikt om aan een aantal financiële verplichtingen te voldoen. Chipmachinefabrikant ASML was ook bovenin te vinden met een plus van 0,9 procent.

Shell

Shell stond 0,7 procent hoger, mede dankzij verder oplopende olieprijzen. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 37,81 dollar en de prijs van Brentolie steeg met 0,1 procent tot 39,88 dollar.

AkzoNobel, ArcelorMittal, TNT Express, Unibail-Rodamco, ING en Unilever waren de enige dalers in de AEX met verliezen tot 0,8 procent.

MidKap

In de MidKap prijkte Delta Lloyd (plus 2,9 procent) bovenaan. De financieel dienstverlener droeg twee kandidaat-commissarissen voor, die het concern wil benoemen op de komende aandeelhoudersvergadering. Kiadis Pharma (plus 1,5 procent), dat deel uitmaakt van de Smallcap-index, maakte ook nieuwe aanstellingen in zijn toezichthoudende raad bekend.

De op de lokale markt verhandelde navigatiedienstverlener AND International schoot 3,7 procent omhoog na de bekendmaking van een licentie-overeenkomst met CycloMedia. Door de deal verbeteren de groeiperspectieven voor AND in de autobranche.

Euro

De FTSE in Londen profiteerde vooral van stevige winsten onder mijnbouwers. BHP Billiton won 2,6 procent en Rio Tinto steeg 0,7 procent.

De euro werd verhandeld voor 1,1401 dollar, tegen 1,1410 bij het slot van de Europese aandelenmarkten op woensdag.