Europese beurzen op de valreep in het groen

18 april 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenmarkten zijn maandag alsnog met kleine winsten gesloten. De beurshandel werd lange tijd bepaald door dalende olieprijzen, nadat een groep grote exporterende landen er afgelopen weekeinde niet in was geslaagd afspraken te maken over een bevriezing van de productie.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index na een grotendeels negatieve handelssessie 0,1 procent in de plus op 450,81 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daarentegen zakte 0,2 procent tot 680,59 punten. De belangrijkste graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,7 procent.

Zestien belangrijke olielanden, waaronder Saudi-Arabië en Rusland, zijn er zondag in Doha niet in geslaagd afspraken te maken om de aanhoudende druk op de olieprijzen te verlichten. Dat leidde maandag tot hernieuwde prijsdalingen. In de aanloop naar de bijeenkomst in de Qatarese hoofdstad waren de prijzen juist wat hersteld.

Shell

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 1,5 procent tot 39,77 dollar en Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 42,92 dollar per vat. Eerder op de dag liepen de verliezen op de termijnmarkt op tot wel 5 procent, wat ook de koersen van oliebedrijven onder druk zette.

Shell was lange tijd de sterkste daler in de AEX, maar het verlies bleef uiteindelijk beperkt tot 0,4 procent. De oliemaatschappij werd als rodelantaarndrager bij de Amsterdamse hoofdfondsen afgelost door ASML. De chipmachinefabrikant verloor 1,2 procent.

KPN

Sterkste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen was telecomconcern KPN met een winst van 1,6 procent. Het bedrijf kondigde een verhuizing van zijn hoofdkantoor van Den Haag naar Rotterdam aan. Per saldo is minder kantoorruimte nodig, waardoor volgens KPN de kosten dalen.

Osram Licht kreeg er in Frankfurt 1,7 procent bij. De Duitse lampenfabrikant liet weten afgelopen kwartaal goede zaken te hebben gedaan, en verhoogde zijn prognoses voor de omzet en winstgevendheid voor het lopende boekjaar.

De euro was maandag aan het einde van de beurshandel in Europa 1,1315 dollar waard. Bij het scheiden van de markt op vrijdag noteerde de eenheidsmunt een koers van 1,1290 dollar.