Europese beurzen in de plus

27 april 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De belangrijkste Europese graadmeters lieten woensdag in de middaghandel een hoger beeld zien. In Amsterdam, waar de handel vanwege Koningsdag wat tammer was dan normaal, bleef hoofdindex AEX daarbij iets achter. De aandacht van beleggers ging uit naar een stroom aan buitenlandse bedrijven die met kwartaalcijfers kwamen.

Omstreeks 15.40 uur stond de AEX-index 0,1 procent hoger op 448,16 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 669,11 punten. De DAX-index in Frankfurt noteerde een plus van 0,5 procent. Parijs stond 0,4 procent hoger terwijl Londen een plus van 0,2 procent liet zien. De Griekse beurs ging 2,7 procent omlaag door hernieuwde onzekerheid over financiële steun van geldschieters.

SBM Offshore was koploper in de AEX met een winst van 3,4 procent, onder meer door de hogere olieprijzen. Amerikaanse olie werd 2,1 procent duurder op 44,96 dollar per vat. Brentolie werd 2,3 procent duurder, op 46,77 dollar per vat. Ook Shell profiteerde op Beursplein 5 en steeg 1,5 procent.

Ahold

Verder behoorde Ahold met een winst van 2 procent tot de sterkste stijgers. Het supermarktconcern profiteerde van positieve kwartaalresultaten bij fusiepartner Delhaize. Die zag de omzet afgelopen kwartaal met 5,7 procent oplopen. Daarbij viel de winst bijna vier keer hoger uit dan een jaar eerder. Delhaize won in Brussel 2,2 procent aan beurswaarde.

In Frankfurt won sportartikelenproducent Adidas ruim 9 procent. De Duitsers verwachten over het hele jaar fors meer winst te maken dan eerder voorzien. Barclays steeg in Londen 0,3 procent. De bank kwam voorbeurs met tegenvallende cijfers maar wil wel de de verkoop van de Franse activiteiten versnellen.

Banco Santander

Banco Santander zag zijn beurswaarde in Madrid 1,7 procent stijgen na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Onder meer de nettowinst van de Spaanse bank viel hoger uit dan waar rekening mee werd gehouden. Total won in Parijs 2,3 procent. Het olieconcern wist in het eerste kwartaal de verwachte winstdaling binnen de perken te houden.

De euro werd voor 1,1315 dollar verhandeld, tegen 1,1271 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.