EU-landen duiken op brievenbusfirma’s

22 april 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – Belastingontwijking en – ontduiking met schimmige brievenbusfirma’s moet sneller aan het licht komen. De 28 landen van de Europese Unie gaan gegevens uitwisselen over wie de uiteindelijke eigenaren zijn van bijvoorbeeld brievenbusfirma’s. Daarmee hopen de lidstaten dat ingewikkelde constructies met bijvoorbeeld belastingparadijzen sneller naar voren komen.

Het initiatief, dat een reactie is op de onthullingen in de zogenoemde Panama Papers, kwam van de grootste vijf economieën van Europa (Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Spanje). De andere EU-landen sloten zich daar vrijdag bij aan, maakte minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) in Amsterdam bekend na afloop van overleg met zijn Europese collega’s.

,,De Panama Papers hebben een nieuwe impuls gegeven aan onze agenda om belastingontwijking en -ontduiking aan te pakken”, zei Dijsselbloem.