Eerste omzetdaling voor Apple in 13 jaar

26 april 2016Leestijd: 1 minuut

CUPERTINO (ANP) – Apple heeft voor het eerst in dertien jaar een omzetdaling in de boeken gezet, vooral onder druk van een gedaalde verkoop van iPhones. Dat maakte het Amerikaanse technologieconcern dinsdag na het slot op Wall Street bekend.

De omzet zakte in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar tot 50,6 miljard dollar, van 58 miljard dollar een jaar eerder. De verkoop van iPhones bedroeg 51,2 miljoen stuks, tegen 61,2 miljoen vorig jaar. Het is voor het eerst sinds de introductie van de iPhone in 2007 dat de smartphone minder goed werd verkocht.

Apple had in januari al gewaarschuwd voor een lagere omzet in de afgelopen periode. De nettowinst kwam uit op 10,5 miljard dollar, tegen 13,6 miljard dollar in de eerste drie maanden van 2015.

Apple voelt onder meer de zwakkere vraag in China en andere opkomende landen en concurrentie van rivaliserende smartphones. Verder heeft het bedrijf uit Californië last van de dure dollar. Ongeveer 67 procent van de omzet wordt in het buitenland behaald.