DSM uitblinker in AEX

26 april 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index opende dinsdag in de plus, na een flink verlies op maandag. Speciaalchemiebedrijf DSM presenteerde een beter dan verwacht bedrijfsresultaat over het eerste kwartaal en was de sterkste stijger onder de 25 hoofdfondsen. De resultaten van uitzender Randstad konden beleggers minder bekoren.

De hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs stond enkele minuten na de opening 0,5 procent hoger op 448,73 punten. De MidKap van middelgrote fondsen daalde 0,1 procent tot 667,07 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs koersten tot 0,5 procent in de plus.

DSM (plus 2,7 procent) wist een verlies van 71 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2015 om te buigen naar een winst van 85 miljoen euro in de eerste drie maanden van dit jaar. Het bedrijfsresultaat steeg, met name dankzij kostenbesparingen, met 19 procent tot 296 miljoen euro. De gemiddelde prognose onder marktkenners was 274 miljoen euro.

Randstad zag de omzetgroei in het afgelopen kwartaal afnemen ten opzichte van de laatste drie maanden van 2015. De winstgevendheid van het concern nam wel toe. Randstad was met een koersverlies van 0,7 procent de sterkste daler achter hekkensluiter ArcelorMittal (min 3,3 procent).