Druk op beurzen door uitblijven oliedeal

18 april 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – Het uitblijven van een productie-akkoord tussen zestien grote olielanden zette maandag wereldwijd druk op de aandelenbeurzen. In de loop van de ochtend werden de aanvankelijk stevige verliezen wel grotendeels goedgemaakt.

De AEX stond rond 11.35 uur 0,5 procent in de min op 448,51 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen noteerde nagenoeg onveranderd op 682,01 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 0,2 tot 0,4 procent.

Afgevaardigden van Saudi-Arabië en Rusland kwamen met collega’s uit veertien andere landen bijeen om maatregelen te treffen die de vrije val van de olieprijzen een halt toe moeten roepen. De olietop was gedoemd te mislukken omdat Iran weigerde aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. OPEC-grootmacht Saudi-Arabië wilde alleen overgaan tot productiebeperkingen als ook andere grote landen, waaronder Iran, zich daaraan committeerden.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met ruim 3 procent tot 39 dollar en Brentolie werd 2,7 procent goedkoper op 41,95 dollar. De beurswaarde van Shell slonk met bijna 2 procent, waarmee het olie- en gasconcern de sterkste daler in de AEX was. Rivalen als BP en Total leverden circa 1,5 procent in.

Ook dienstverleners aan de olie- en gassector werden van de hand gedaan. In Amsterdam stond SBM Offshore 0,7 procent in de min en werd Fugro 3,9 procent teruggezet.

Fondsen

Staalfabrikant ArcelorMittal kreeg een afwaardering van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase en leverde 0,5 procent in. Vorige week liep de waarde van het fonds nog flink op. Grondstoffenreus BHP Billiton stond in Londen een fractie in de plus, waarmee het aanvankelijke verlies werd weggepoetst.

De AEX telde maar vier fondsen die minstens 0,4 procent stegen, onder aanvoering van telecomconcern KPN (plus 1 procent). AkzoNobel, dat dinsdag zijn eerstekwartaalcijfers rapporteert, stond 0,4 procent lager. Ook TomTom (min 1 procent), ASML (min 0,8 procent) en Heineken (min 0,3 procent) behoren tot de bedrijven die deze week inzage geven in hun boeken.

Euro

De euro werd verhandeld voor 1,1305 dollar. Vrijdag was de Europese munt bij het slot van de beurshandel nog 1,1290 dollar waard.