Dataverbruik stijgt hard door 4G

22 april 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Nederlanders hebben vorig jaar in totaal 112 miljard Mb aan mobiele data verbruikt, meer dan in 2013 en 2014 bij elkaar. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) becijferd.

Het verbruik stijgt zo hard doordat steeds meer mensen een smartphone hebben in combinatie met een abonnement voor snel mobiel internet (4G), zei bestuurder Henk Don vrijdag. Afgelopen jaar was voor het eerst in heel Nederland 4G beschikbaar.

De licenties voor snel mobiel internet werden in 2012 in een veiling verkocht aan KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. Alle vier de aanbieders hebben sindsdien een landelijk dekkend netwerk opgebouwd.

Grotere databundels

De snelheid van 4G maakt het voor consumenten mogelijk om muziek en video te streamen naar hun smartphone of tablet. Providers bieden steeds grotere databundels aan die dat ook betaalbaar houden. Het dataverkeer via 4G is inmiddels goed voor 60 procent van het totale verbruik, het gebruik van voorloper 3G neemt gestaag af.

Ook thuis hebben consumenten steeds sneller internet. In het vierde kwartaal van 2015 had twee derde van de huishoudens een verbinding met een snelheid boven de 30 Mbps. Een jaar eerder was dat nog minder dan de helft.