Daimler verkoopt meer auto’s maar winst daalt

22 april 2016Leestijd: 2 minuten

STUTTGART (ANP) – Autofabrikant Daimler heeft wat verkopen betreft een goed eerste kwartaal achter de rug, met name dankzij een flinke groei bij Mercedes-Benz. Ondanks nadelige wisselkoerseffecten wist het bedrijf ook de omzet te verhogen, maar de winst viel een stuk lager uit.

Daimler verkocht in de eerste drie maanden van 2015 een recordaantal van 683.900 auto’s, 7 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Mercedes-Benz was goed voor 496.800 verkochte wagens. Dat is 8 procent meer dan een jaar eerder.

De omzet bedroeg 35 miljard euro, een stijging van 2 procent op jaarbasis. Bij gelijke wisselkoersen zou de omzetgroei op 4 procent zijn uitgekomen. De nettowinst daalde met een derde naar 1,4 miljard euro. Dat komt met name door kosten die kwamen kijken bij de introductie van de nieuwe Mercedes E-Klasse.

Onder de loep

Topman Dieter Zetsche gaat er vanuit dat de resultaten gaandeweg het jaar zullen verbeteren, ook omdat investeringen in nieuwe modellen zich dan gaan uitbetalen. Voor heel 2016 rekent Daimler op een duidelijke groei van het aantal verkochte auto’s, een lichte omzetstijging en een iets beter bedrijfsresultaat dan vorig jaar.

Net als concurrent Volkswagen ligt Daimler in de Verenigde Staten onder de loep omdat het dieselauto’s van het luxemerk Mercedes-Benz mogelijk als schoner heeft aangeprezen dan ze daadwerkelijk zijn. De Amerikaanse federale milieudienst EPA heeft het autoconcern daarover onlangs om opheldering gevraagd.

Daimler liet vrijdag weten volledig mee te werken aan het onderzoek van EPA, de organisatie die ook het uitstootschandaal rond Volkswagen aan het licht bracht. Eventuele massaclaims tegen de autobouwer zijn ongegrond, herhaalde het bedrijf.