Consumentenvertrouwen weer positief

20 april 2016Leestijd: 2 minuten

DEN HAAG (ANP) – De stemming onder consumenten is weer positief. Het consumentenvertrouwen komt in april uit op 1, van min 4 in maart, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Vooral het oordeel over het economisch klimaat verbetert sterk. Ook neemt de koopbereid iets toe.

Met 1 ligt het consumentenvertrouwen in april ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit op 27. Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 met min 44.

Volgens het statistiekbureau oordelen consumenten in april een stuk positiever over de economie dan in maart. De deelindicator ‘economisch klimaat’ komt uit op 4, tegen min 7 een maand eerder. Zowel het oordeel over de afgelopen twaalf maanden als de komende twaalf maanden verbetert aanzienlijk.

Koopbereidheid

De koopbereidheid neemt ook iets toe, deze index gaat van min 2 naar min 1. Consumenten vinden ,,de tijd gunstiger” voor het doen van grote aankopen, aldus het CBS.

Het statistiekbureau maakte woensdag ook cijfers over de consumentenuitgaven in februari bekend. Daaruit bleek dat er in de tweede maand van 2016 0,1 procent meer werd uitgegeven dan in februari 2015. Dat is de laagste stijging na oktober 2014. Er werden minder goederen gekocht, maar wel meer diensten gebruikt.

Duurzame goederen

Er werd bijna 2 procent minder uitgegeven aan duurzame goederen. Wel werd er opnieuw meer besteed aan woninginrichting. Diensten als woningverhuur, reizen met de bus of trein en een bezoek aan een restaurant of kapper, zaten in de lift. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Volgens de consumptieradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie in maart en april ongunstiger dan in februari.